top of page

Van Gogh-udstilling på Arken

Udstillingssted: Arken Museum for Moderne Kunst

Udstillingsperiode: 1. september 2018 til 20. januar 2019


5/5 selvportrætter til Van Goghs malerier, udstillingen som helhed får 4/5.


De fleste kender nok til Vincent Van Gogh i en eller anden grad, hvad enten det er et Starry Night-billede man tænker på eller det faktum at han skar øret af sig selv. Uanset hvad, er han enormt kendt for sine malerier. Og som Arken viser det i deres udstilling, er der virkelig også en grund til det. Udstillingen er den største i Danmark i over 50 år, med 28 malerier og 11 tegninger.

Vincent Van Gogh var en virkelig dygtig maler, og det kommer især til udtryk når man står foran hans værker. Der er stor forskel på dokumentation af dem og virkelighed, fordi der ligger så meget nærvær i strøgene og tykkelsen på malingen: det er meningen at man skal kunne se dem, og det går ofte tabt i gengivelser. På trods af de grove strøg, er hans motiver enormt præcist malet. Der er noget næsten modsætningsfyldt i det, og det kan jeg enormt godt lide.

Derudover formår han at tviste en genre så klassisk som landskabsmaleri, på en måde så man ikke har en fornemmelse af at se på et maleri af en genre.

Van Goghs malerier er ikke realistiske, men det skal de heller ikke være. De er skæve, og de viser hvordan verden føles, ikke hvordan den ser ud. Og det er noget af det, der giver det så personlige indtryk. Det er blandt andet på grund af de farver, han bruger: de er ikke realistiske, men koloristiske.

Der er mange fine ting ved udstillingen. Uddrag af Van Goghs breve er vist på væggen, og det var interessant at få øjnene op for den del af hans eftermæle – faktisk var jeg slet ikke klar over, at han havde skrevet så mange og formuleret sig så godt. Udstillingen gav mig i det hele taget mere viden om Van Gogh end jeg nogensinde har fået før på en ubesværet måde, og det har givet mig lyst til at gå i gang med bøger om ham og hans breve.

Malerierne får meget lov til at stå for sig selv, uden distraktioner. Titlerne står ovenover, og det gør at man kan se uforstyrret på værkerne, samtidigt med at det er nemt at finde ud af informationen hvis man vil have den. Foldere med tekster om malerierne fungerer på samme måde. Informationen er let tilgængelig hvis man er interesseret, men den distraherer ikke fra billederne. Til gengæld er rækkefølgen i folderen ikke helt som ophængt, og når det ikke er alle malerier der er repræsenteret, er man nødt til at bladre lidt.

En anden ting, der godt kunne være mere tjekket, er skiltningen mod udstillingen. Der er få skilte, og det gør den lidt svær at finde frem til. Desuden er Willumsen placeret lige ved siden af, og uden at gå ind i hvor mærkeligt de to virker sammen, er det lidt svært at finde ud af hvor Van Gogh starter. Det er altså muligt at gå forkert.

Desuden er der slutningen: udstillingen ender med en Starry Night-inspireret del med værker fra samtidssamlingen. Personligt kunne jeg ikke se sammenhængen med Van Gogh, og det føltes som et lidt desperat forsøg på at få vist samlingen frem.

Alt i alt en udstilling der er værd at se på grund af Van Goghs velformulerede malerier og maleriske breve.


Billedet er mit eget.

For mere information, se https://www.arken.dk/udstilling/van-gogh/.

bottom of page